Papirisolering med papiruld

​Papiruld er fremstillet af gamle aviser, og er et miljøvenligt alternativ til mineraluld.

Papiruld anvendes normalt som løsfyld, der blæses ind i den konstruktion, der skal isoleres. Men der findes også isoleringsplader af papiruld. AT-tagrens bruger papiruld som loftisolering, hulmursisolering og andre former for papiruldsisolering.​

Papirisolering er lavet af granuleret genbrugspapir, – kun aviser. Ved brug af avispapir sikres, at der ikke er farlige koncentrationer af sundhedsskadelige tryksværter, da man i dag udelukkende bruger raps- og fiskeolie til fremstilling af avistryksværte. 

Papirisolering er kendt i USA i næsten 150 år. Produktet blev introduceret i Danmark for snart 35 år siden, og er nu udviklet til et bæredygtigt, billigt og godt isoleringsmateriale, såvel til nybyggeri som til eksisterende boliger.

​Statens Byggeforskningsinstitut (By og Byg) Dansk Brandteknisk Institut, Teknologisk Institut, DTU Danmarks Tekniske Universitet m.fl. har alle forsket i anvendelsen af papirisolering og fundet det fuldt anvendelig på højde med andre isoleringsmaterialer til boligen. SBI anvisning nr. 207 beskriver en lang række af disse resultater. Anvisningen kan downloades herfra www.sbi.dk.

Isolering blæses ind

Papirisolering fås i løsvægt og blæses ud med maskine eller gør-det-selv-folk, kan købe sække á 12kg, der dækker 5m2 i en tykkelse på 100mm. Fordelen ved at blæse Papirisolering ind i lukkede konstruktioner såsom hulmur, skråvægge eller etageadskillelse er, at der ikke opstår nogen kuldebroer. I de nævnte konstruktioner er der ledninger, faldstammer eller rørgennemføringer samt ofte meget bumkant på det anvendte tømmer, disse uundgåelige kuldebroer undgås netop ved at blæse papirisoleringen ind. Samtidig er det kun de virkelige kvadratmeter man betaler for, dvs. der betales ikke for spild eller fraskæringer.

Er det farligt?

Papir er et organisk materiale, som er brandbart og fugtabsorberende (hygroskopisk). Papirisoleringen er dog hverken brandfarlig eller ekstrem fugtfølsom. 

Byggeskadefonden har i 2002 undersøgt et lejlighedskompleks i Randers, hvor isolering med Papirisolering var udført 5 år tidligere. Konklusionen var, at isoleringen var fuldt intakt, der blev ikke konstateret fugtskader eller nedsat funktionalitet af materialet.

Bor

Papirisolering er tilsat brand og svampehæmmende mineralske salte, typisk i form af borsalte og aluminiumhydroxid. Begge salte tilsættes i begrænsede mængder, så materialet kan stadig komposteres. De borsalte, der er indeholdt i papirisolering, frigives ikke til omgivelserne, da borsalte er svær opløseligt og først fordamper ved meget høje temperaturer. Når materialet komposteres indgår borstofferne igen i næringskredsløbet og figurerer her som jordforbedringsmiddel. Borsalte anvendes bl. a. derudover i væsker til øjenskylning, sår rens samt til konservering af madvarer og i visse tandpastaer.

Også store boligbyggerier

Især indenfor de sidste år er papirisolering blevet afprøvet i en række større byggerier, bl. a. i det store boligbyggeri Munksøgård ved Roskilde og i et større byggeri i Randers. Samtidig er offentlige instanser blevet opmærksomme på Papirisoleringens egenskaber samt økonomiske fordel

Entreprise og med-byg

Indblæsning af papirisolering er primært et job for os, idet selv små fejl kan nedsætte isoleringseffekten betragteligt. Den bygherre, der har mod på selv at lære det, har dog mulighed for at købe sække af os som gør-det-selv-produkt. Dette anbefales dog kun ved udlægning på lofter eller åbne gulve. Papirisolering kan derimod sagtens anvendes i et med-byg koncept, idet bygherren selv kan montere beklædningslaget og herefter lade os tage vare om indblæsningen.

Hvor kan papirisolering bruges?

Anvendelsen af papirisolering er i dag så gennemtestet, at det kan anvendes alle steder i boligen, hvor konstruktionen er tør.

Ingen råd, mug og skadedyr

Papirisolering er tilsat borsalte, som er en kemisk forbindelse af bor, ilt og natrium (salt). Borvand kendes fra øjenskyllevæsker og bruges også til at rense sår. Borsalte gør Papirisolering uforgængelig og hindrer angreb af råd og mug. De salte, som Papirisolering bliver imprægneret med virker udtørrende, så skadedyr og utøj ikke kan leve i materialet. Borsalte er desuden brandhæmmende.

Kontakt os al​lere​de i dag

Vi kommer gerne ud til dig med et tilbud, der passer til dine behov – helt uforpligtende selvfølgelig.

Anvendelse

I beboelseshuse kan Papirisolering anvendes i alle tørre og ventilerede konstruktioner såsom:

  • Loftkonstruktioner
  • etageadskillelse
  • indervæg
  • indvendig isolering af massiv ydermur
  • isolering af ydermur med træ skelet
  • uudnyttet loft og skunk rum
  • hulmurskonstruktioner
  • etagedæk, når isolering ligger over fugtspærre eller betondæk.

Bedre indeklima

Papirisolering består af organiske fibre der tillader fugt at passere, uden det går ud over isoleringsevnen. Derfor kan dampbremser ofte undværes, hvor konstruktionerne tillader dette. Det giver et mere naturligt og bedre indeklima. Familien ”Danmark” behøver ikke at leve i en ”plasticpose”, men kan leve trygt og varmt i et hus, der kan ånde. Isoleringen er husets frakke.

Den skal holde på varmen – ikke på fugten. Med de nye miljøvenlige isoleringsmaterialer er brug af dampspærre ikke længere nødvendigt. Vælg et isoleringsmateriale der kan transportere fugt – f.eks. Papirisolering. Samtidig med at Papirisolering har en høj isoleringsevne, er det med til at give boligen et behageligt indeklima, fordi det bidrager til at give huset og dets beboere diffusionsåbne konstruktioner – og dermed bedre muligheder for at ånde. En ensartet, høj isolering uden kuldebroer, giver komfort.

Grøn profil

82% af Papirisolering består af genbrugspapir. Papirisolering vil således under de rigtige forhold kunne nedbryde sig selv og derved indgå i den naturlige livscyklus. Uorganiske materialer vil typisk skulle deponeres som farligt affald, hvor Papirisolering delvis vil kunne genanvendes i ny produktion eller komposteres som ufarligt materiale.

Lavt C02 forbrug ved fremstilling.

Energiforbruget ved fremstillingen af papirisolering medfører op til 20% lavere frigivelse af CO​.

​Kontakt os i dag for et uforpligtende tilbud​​

Vi tager gerne en snak om dine ønsker.

 
 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt

Firmainfo​

AT TAGRENS & ISOLERING ApS

Vester Alle 26 B, Hammerum

7400 Herning

CVR: 28662866

Kontakt​

Peter Sandgaard

Mobil: 29 63 84 16

Claus Tang

Mobil: 29 63 84 15

Åbningstider​

Mandag - ​fredag: 

7.00 - 20.00​

Lørdag:

7.00 - 14.00​

Søndag

Lukket

alt=